Vlekkeloos verliep dit proefproject niet, maar Niels Langenhuizen is tevreden. De bouwer ziet reden genoeg om het ook elders uit te rollen.
Vlekkeloos verliep dit proefproject niet, maar Niels Langenhuizen is tevreden. De bouwer ziet reden genoeg om het ook elders uit te rollen.
‘Bewoners vielen vooral voor de verfraaiing en het verbeterde wooncomfort, maar Nul op de Meter werkt. De meeste huishoudens staan momenteel 1.000 kWh in de plus; een perfecte buffer voor de winter.’ Voor de realisatie van de renovatie was minimaal 70% huurdersdeelname nodig, maar in deze straat was 100% voor. Volgens Niels grotendeels te danken aan de persoonlijke communicatie en interactie met de bewoners. ‘Vanwege de kleine schaal en de grote impact op persoonlijk niveau was dit een uitgelezen project om samen te werken met de corporatie. Zij hebben zoveel waardevolle kennis over de bewoners opgebouwd, zonde om daar niets mee te doen. De algemene zaken communiceerden we per brief, bewust uit naam van Tiwos – een bekende partij voor de bewoners – en via bijeenkomsten.’ Ballast Nedam was verantwoordelijk voor de projectinhoudelijke informatie, Tiwos voor de persoonlijke afspraken en de beleidsstukken en dergelijke. Daarnaast kreeg elk huishouden persoonlijk bezoek om wensen, eisen, uitdagingen, et cetera in kaart te brengen.
Niels: ‘Dan komen de echte uitdagingen boven tafel. Een mooi voorbeeld van creatief maatwerk was het via infrarood verhogen van de standaardtemperatuur voor een reumapatient. Een andere mooie vondst was de ‘handjeskaart’. We ontdekten dat veel bewoners wel wat hulp konden gebruiken en daarvoor hebben we een potje gecreeerd.
Het leeghalen van de zolder of het laten witten van je plafond kostte handjes. Je kon ze ook verdienen door de betreffende klus voor je buren te doen, een goede stimulans om elkaar te helpen. Wie niet in staat was anderen te helpen, kreeg handjes uit ons potje.’
Maar er zijn ook verbeterpunten. Zo liep de planning in het begin zo 30% uit. Niels: ‘Ook bleef de informatie over de mooiere gevel veel beter hangen dan info over de overlast. Dit laatste moeten we meer benadrukken. En we dachten tijdens kantooruren ongestoord te kunnen klussen, maar in de praktijk zaten veel mensen gewoon thuis op de bank, middenin de herrie van de gevelverbouwing. Voor beide partijen is zoiets onnodig belastend.
Maar complimenten voor onze vakmannen die er goed mee zijn omgegaan; ze werden zelfs uitgenodigd voor de buurtbarbecue.’ Voor de toekomst streeft Ballast Nedam naar interactieve bewonerscommunicatie. Niels: ‘In deze straat hadden veel mensen geen internet en zou interactieve communicatie zijn doel voorbij gestreefd hebben, maar we werken aan interactieve online communicatie met 3D- presentaties van het project, sms-verkeer over klusmomenten aan het huis, et cetera, zodat bewoners nog beter weten waar ze aan toe zijn.’