cor warink

Als iemand een betrokken burger is dan is Cor Warink het wel. Tot voor kort zette hij zich via Aardbevingen Groningen in voor een eerlijke en rechtvaardige compensatie voor alle materialen en immateriële schade, en een duurzamer perspectief voor het Noorden. Maar hij werd ‘aardbevingsziek’, het gaf hem teveel stress. Ook al zit hij niet in de bewonerscommissie, Warink heeft veel tips voor een optimale renovatie.

Bewoner aan het woord

Cor Warink

Realist

“Ik ben een realist. Laat ik dat voorop stellen. Je kan niet verwachten dat alles helemaal vlekkeloos verloopt. Je zit in een pilot, en daar stel je je ook op in. Twee a drie weken van te voren kregen we een bezoek aan huis en werden de plannen toegelicht. Wat maakt het nou uit of je het nou 2 of 4 weken van te voren weet? Het gaat gewoon gebeuren.”

Poppenkast

En het gebeurde ook nog eens heel rap. “Er werd in het kabinet geroepen dat er 3000 aardbevingsbestendige Nul op de Meter-woningen moesten komen, daarvan zijn er nu 32 opgeleverd. Iedereen komt kijken, het is een drukte van jewelste hier in de straat. Pers, Jappanners, wel 30 delegaties van de Kamer, inclusief meneer Kamp. Mooi allemaal hoor maar wat een poppenkast. Er zouden afgelopen jaar 3.000 versterkte woningen opgeleverd worden, het waren er maar 32…”

“Pers, Jappanners, wel 30 delegaties van de Kamer, inclusief meneer Kamp. Wat een poppenkast.”

Samen komen we er wel uit

“Er staat een container in de straat. Als je een vraag hebt, loop je daar naar binnen en meestal krijg je direct antwoord. Iedereen werkt heel redelijk samen en we worden als bewoners serieus genomen.” Als voorbeeld noemt Warink de schuur die kleiner werd na de renovatie, ter compensatie zou er een tweede schuurtje bij komen, in eerste instantie op de plek waar de zon het langst schijnt. “Dat is geen goed idee, zei ik meteen tegen Simone van Wierden en Borgen. De uitvoerder kwam erbij en we verzonnen ter plekke met zijn drieën een goede oplossing. Als je zelf redelijk bent, zijn zij ook redelijk.”

EPV onduidelijk

Over de constructie van de Energieprestatievergoeding (EPV) is Warink gematigd enthousiast. “Wij moeten een vergoeding betalen voor de investering die de woningcorporatie doet voor de zonnepanelen op ons dak. Ik maak me er niet zo druk om, want de maandelijkse kosten zijn lager dan de oude kosten voor energie.” Toch wringt het een beetje. “Ik huur toch bij Wierden en Borgen? Zij moeten die investering toch gewoon doen? Nu huur ik mijn huis en betaal ik zelf mee aan de zonnepanelen op mijn dak.”

Mag ik een oproep doen?

Warink vindt het een mooie grap. “Dan ga je in een aardbevingsgebied naar all-electric. Dat is toch geweldig! Mag ik even een oproep doen? Want als heel Nederland nou naar Nul op de Meter gaat, houdt de gaswinning vanzelf op.”

Tips voor andere corporaties

Heel Nederland naar Nul op de Meter dan houdt de gaswinning vanzelf op.

Regel een alternatieve woning voor de huishoudens die dat nodig hebben tijdens de renovatie. Je zit minimaal een dag zonder verwarming en 2 a 3 weken met modder rond je huis. Dat is in veel gevallen – oude mensen, mensen met nachtdienst, mensen met veel kleine kinderen – erg onhandig.

Niet iedereen loopt naar de container om vragen te stellen. Dus bel aan bij mensen om te vragen hoe het gaat. Zo voorkom je miscommunicatie, krijg je veel tips en zo voorkom je een boel problemen.

Lees ook de andere ervaringen

André Westerveld

Woningcorporatie Wierden en Borgen

Cor Warink

Bewoner