De door Elan Wonen gestelde deadline is al verstreken als nog maar 15 van de 37 handtekeningen binnen zijn. Daarna start een intensief traject. Oosting brengt een bezoek aan de overige bewoners, soms samen met de wijkcoach, soms alleen. “Het contact met de wijkcoach was heel goed, dat beschouw ik zeker als een van de succesfactoren in dit project. We voelden elkaar goed aan.”
Uiteindelijk stemt 80% in. Bij de huisbezoeken benadrukken zij het belang van de energiereductie. “Dat is lastige materie”, vindt De Vries. “Je moet het ze uitleggen: dit is wat u nu aan energie kwijt bent, dat wordt het straks en u gaat er dus per saldo op vooruit, ondanks de huurverhoging.” Oosting gaat hierop in. “Tijdens de drie bewonersavonden en in het informatieboekje besteedden we eveneens aandacht aan de energiereductie, maar de huisbezoeken gaven de doorslag. Bij de bewoners thuis kun je gericht uitleg geven, vanuit de persoonlijke situatie. Gingen we weer met een handtekening naar buiten.”
Iedereen mee, want de woningen gingen er echt op vooruit
Oosting is blij dat hij er op een goede manier met de bewoners is uitgekomen. “Gaandeweg zag je een verandering in de houding van die laatste groep ontstaan, met name over de energiebesparende maatregelen. De woningen gingen er écht op vooruit, want die waren tochtig, vochtig en koud. En mensen kregen een nieuwe keuken en badkamer.” Dat de bewoners na afloop een barbecue voor de aannemer organiseren, is de kroon op hun werk. “Je maakt niet vaak mee dat bewoners spontaan iets voor je organiseren. Zij het vlees, wij de drank.”
Communicatie aangescherpt
De communicatie is aangescherpt. Oosting: “De hele wijk is voor één bewonersavond uitgenodigd. Dat kon omdat ze al via via op de hoogte waren. In de modelwoning konden we daarna veel vragen direct afhandelen. En we zijn opnieuw langs de huizen gegaan. We kwamen ditmaal veel sneller aan die 70%.” Ondanks de scepsis over het proces zelf? “Ja, want we legden uit dat en hoe we het beter zouden aanpakken; daarmee namen we de onrust weg.” De Vries: “In de eerste fase legden we te veel de nadruk op het eindproduct en niet op het proces zelf. Aan de hand van de resultaten konden we de huurverhoging beter verklaren.” Hoe hoog de energiewinst in totaal uitpakt hebben de bewoners voor een deel zelf in de hand. Er is meer comfort, en dus hebben mensen de neiging langer onder de douche te staan. Oosting probeert daar met de bewoners over te praten. “Je kunt ze niet dwingen om een deel van de verhuisvergoeding te besteden aan een energiezuinige wasmachine. Ik probeer ze dus te laten inzien dat het evenzo in kleine dingen ligt, zoals ledverlichting in plaats van gewone lampen.”