In het Plan van Aanpak komen onder andere aan de orde:
Welke achtergrond kent het project en welke voorbereidingen zijn al getroffen? Wat is de geschiedenis van het complex en de bewoners? In het wijkonderzoek zijn hiervoor al belangrijke ingrediënten boven water gekomen. Kijk goed naar de historie tussen bewoners en de corporatie en maak een inschatting of daar in de huidige tijd nog iets mee gedaan moet worden. Als er bijvoorbeeld lang geen onderhoud gepleegd is aan de woning en bewoners hierdoor ontevreden zijn, heeft de corporaties eerst nog werk om dit vertrouwen te herstellen. Ook op handen zijnde activiteiten kunnen mogelijk van invloed zijn. Richt je blik dus niet alleen achteruit maar ook vooruit in deze fase. Kortgezegd beschrijft dit onderdeel wat de startsituatie is.
Wat wil het team met het project bereiken? Probeer zo concreet mogelijk te zijn en ga op zoek naar doelstellingen die verder gaan dan enkel de energetische doelstelling. Vaak zijn dit namelijk de haakjes waaraan je het project aan op kunt hangen. Voorbeelden van doelstellingen:
Wie vormen het projectteam? Wie is waarvoor verantwoordelijk en wie neemt beslissingen? Een overzicht van alle betrokkenen met contactgegevens biedt duidelijkheid binnen het project en helpt om elkaar eenvoudig te kunnen vinden en aan te spreken wanneer dat nodig is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een zogenaamd smoelenboek maken. Denk aan de volgende rollen binnen het project:
Voor het gehele project is het aan te raden één duidelijk aanspreekpunt voor bewoners aan te stellen. Hiermee voorkom je dat bewoners met vragen van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bij voorkeur is dit iemand die ook na afronding van het project in beeld blijft bij bewoners. Een renovatieproject kan veel waardevolle contacten met bewoners opleveren.
Wie zijn de partijen met wie het team in het project te maken krijgt? Door een goede stakeholdersanalyse en het bepalen van de invloed van de doelgroepen, worden eventuele risico’s ook meteen blootgelegd. Welk belang heeft welke doelgroep en voorzie je een botsing in belangen? Door hier vooraf goed over na te denken, kan je in je strategie hierop anticiperen.
Denk aan: Huidige bewoners, toekomstige bewoners, woningeigenaren, bewonersvertegenwoordiging, gemeente(lijke afdelingen), bouwer(s), netbeheerder, energieleveranciers, opbouwwerk, jongerenwerk, zorgverleners, collega’s, externe adviseurs (o.a. Stroomversnelling), media.
Bewoners zijn de groep die het meeste merken van de renovatie en er uiteindelijk ook de vruchten van plukken. Daarom is het niet meer dan logisch dat zij goed betrokken worden bij het project. Hoe beter bewoners meegenomen worden in het gehele proces, hoe hoger de kwaliteit van de plannen en het product (de Nul op de Meter woning) én hoe meer draagvlak er ontstaat voor de renovatie. Bedenk vooraf goed welke invloed bewoners hebben binnen het project. Ga je ze alleen informeren, kunnen ze adviseren over een bepaald onderwerp of mogen ze daadwerkelijk beslissen? >> Lees meer
Welke communicatie- en participatiemiddelen moeten ingezet worden om de doelstellingen te bereiken? De juiste mix en inzet van de middelen, bepalen het succes. Wat voor het ene project en doelgroep goed werkt, kan compleet averechts uitpakken op een andere plek. Denk hier dus vooraf goed over na. Wanneer je weet welke middelen je in wilt zetten, kan je ook bepalen wie hiervoor verantwoordelijk is en wie er betrokken worden bij de productie ervan. Door duidelijke afspraken te maken over benodigde budgetten en de inzet van mensen, voorkom je onnodige vertraging en irritatie tijdens het proces.
Welke stappen ga je zetten vanaf nu (de start) tot en met de draagvlakmeting voor het definitief ontwerp? Er is een aantal hoofdlijnen waarop de strategie met betrekking tot de bewoners ingestoken kan worden. De vier hoofdstrategieën zijn: luisteren, overtuigen, overleggen en presenteren. Welke strategie je toepast hangt af van de impact van de voorgenomen plannen op bewoners en de verwachte weerstand of enthousiasme. Op de website http://www.communicatiekompas.com/ staat een handige online tool die kan helpen bij het bepalen van de strategie.
Strategische keuzes
Als voorbeeld nemen we een Nul op de Meter renovatie van een hoogbouwcomplex ergens in Nederland. In het verleden ging een renovatieproject niet door voor dit complex. De corporatie heeft destijds echter nagelaten hierover te communiceren wat het vertrouwen van bewoners in de corporatie niet ten goede kwam. Met het oog op deze geschiedenis is voor huidige de (Nul op de Meter) renovatie, zeer intensief ingezet op communicatie en bewoners persoonlijk te benaderen. De corporatie wilde zo het vertrouwen van de bewoners herstellen en zorgen dat zij eindelijk de renovatie kregen waar ze al zo lang op wachtten.
De strategie was als volgt. Eerst hebben persoonlijke gesprekken (huisbezoeken) plaatsgevonden om excuses aan te bieden voor het niet doorgaan van de renovatie in het verleden en de gebrekkige communicatie daaromtrent. Daarna kon de corporatie beginnen met het opbouwen van een band met de bewoners. Dit vertrouwen opbouwen begint met luisteren naar bewoners. Wat zit er dwars? Welke klachten en wensen hebben zij? Pas nadat zij zich gehoord voelen kun je door naar de volgende stap: enthousiasmeren voor het project. Bewoners kregen vervolgens een verregaande rol in het selectieproces van de bouwer en kiezen van het ontwerp. Er is een klankbordgroep geformeerd die meegenomen is in het gehele voorbereidingsproces. De klankbordgroep heeft advies uitgebracht over de te selecteren bouwpartij.
Bovenstaand voorbeeld laat zien dat de historie van een wijk of complex (zie De wijk in kaart) van invloed is op de strategie die je kiest om de bewonersparticipatie vorm te geven. Maak daarom altijd een duidelijk stappenoverzicht; vanaf nu tot de voorbereiding van de uitvoering. Beschrijf welke doelstelling(en) je per stap wilt behalen en welke communicatie- en participatiemiddelen je hiervoor in gaat zetten.