Visie
Verduurzamen woningbezit
Missie
Alle woningen vocht- en tochtvrij maken
Strategie
Woningen renoveren naar Nul op de Meter
Het is belangrijk om scherp te hebben wat het doel is voor een bepaalde wijk en wat je als corporatie wilt bereiken voor de bewoners. Deze doelen kunnen misschien (deels) al duidelijk zijn binnen de corporatie, maar kunnen ook voortkomen uit een eerste wijkverkenning of -onderzoek (zie De wijk in kaart). Een aantal voorbeelden van doelen:
Is de bouwer bekend? Betrek deze dan bij het ontwikkelen van de strategie. Hoe meer kennis de bouwer heeft van de wijk en haar bewoners, hoe beter deze in staat is het product en de werkwijze af te stemmen op de behoefte. Lees hierover meer in Bouwer en/of product selecteren.
Naast de bouwer zijn er uiteraard veel meer partijen waarmee samengewerkt kan worden. Denk aan: huidige bewoners, toekomstige bewoners, woningeigenaren, bewonersvertegenwoordiging, gemeente(lijke afdelingen), netbeheerder, energieleveranciers, opbouwwerk, jongerenwerk, zorgverleners, etc. Wanneer je in een vroeg stadium met elkaar gezamenlijk een visie ontwikkelt op de wijk, kun je met een integrale bril kijken naar de opgaven die er liggen. En zo kunnen dus ook wellicht verantwoordelijkheden en kosten gedeeld worden! Naast de visie en missie van de corporatie kunnen aanvullende doelstellingen geformuleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan:
Een ingrijpende renovatie is voor veel partijen een uitgelezen kans om in contact te komen met bewoners om doelstellingen te bereiken. Zorg er dus voor dat je deze kans met elkaar pakt!
De strategie die je kiest, om Nul op de Meter renovaties te realiseren moet passen binnen de huidige structuur en werkwijze van de (project)organisatie. Is jouw organisatie bijvoorbeeld top-down gericht? Is er weinig structureel overleg met bewoners? Dan is het wellicht lastig een intensief traject aan te gaan met bewoners, omdat de organisatie in z’n geheel nog niet gewend is aan omgaan met wensen, ideeën en invloed van bewoners. Kies een strategie die past bij de manier waarop bewonerscontact georganiseerd is en intern en extern samengewerkt wordt.Dat wil niet zeggen dat je niet moet vernieuwen en geen nieuwe methodieken of instrumenten moet gebruiken, maar je collega’s moeten hier wel voor open staan! Dit betekent: gezamenlijk beslissen.