arjenOosting

“We konden de eerste fase pas opstarten na 70% bewonersdraagvlak”, aldus De Vries. “Dat is weliswaar de standaard voor renovatieprojecten, maar dit begon als een groot onderhoudsproject.” Oosting: “Elan Wonen is onze opdrachtgever, maar de communicatie was een gezamenlijke klus. Hierin hebben wij zeker een doorslaggevende stem gehad. Die 70% was best een hele kluif.”

Bouwers aan het woord

Arjen Oosting en Rick de Vries namens bouwbedrijf Van Wijnen

De door Elan Wonen gestelde deadline is al verstreken als nog maar 15 van de 37 handtekeningen binnen zijn. Daarna start een intensief traject. Oosting brengt een bezoek aan de overige bewoners, soms samen met de wijkcoach, soms alleen. “Het contact met de wijkcoach was heel goed, dat beschouw ik zeker als een van de succesfactoren in dit project. We voelden elkaar goed aan.”

Uiteindelijk stemt 80% in. Bij de huisbezoeken benadrukken zij het belang van de energiereductie. “Dat is lastige materie”, vindt De Vries. “Je moet het ze uitleggen: dit is wat u nu aan energie kwijt bent, dat wordt het straks en u gaat er dus per saldo op vooruit, ondanks de huurverhoging.” Oosting gaat hierop in. “Tijdens de drie bewonersavonden en in het informatieboekje besteedden we eveneens aandacht aan de energiereductie, maar de huisbezoeken gaven de doorslag. Bij de bewoners thuis kun je gericht uitleg geven, vanuit de persoonlijke situatie. Gingen we weer met een handtekening naar buiten.”

Iedereen mee, want de woningen gingen er echt op vooruit

De overgebleven 20% is niet akkoord, maar moet mee in de renovatie. De Vries: “Alle 37 huizen zijn gerenoveerd. De enige manier om daar onderuit te komen, was via de rechter. Niemand is zo ver gegaan.” Volgens Oosting helpt het mee dat zij later weer een aantal huisbezoeken hebben afgelegd. “Enkele weken voor de start gingen we toch bij alle bewoners langs om de planning en bewonerskeuzes door te nemen; dan raap je die resterende groep ook op. Daarmee haalde ik de ontbrekende handtekeningen op.” De Vries grapt: “Een beetje onder de druk van we gaan nu renoveren, dus u heeft nog de kans om mee te doen.”

“We gaan nu renoveren dus u heeft nog de kans om mee te doen!”

Oosting is blij dat hij er op een goede manier met de bewoners is uitgekomen. “Gaandeweg zag je een verandering in de houding van die laatste groep ontstaan, met name over de energiebesparende maatregelen. De woningen gingen er écht op vooruit, want die waren tochtig, vochtig en koud. En mensen kregen een nieuwe keuken en badkamer.” Dat de bewoners na afloop een barbecue voor de aannemer organiseren, is de kroon op hun werk. “Je maakt niet vaak mee dat bewoners spontaan iets voor je organiseren. Zij het vlees, wij de drank.”

Communicatie aangescherpt

‘In de eerste fase legden we te veel nadruk op het eindproduct, niet op het proces.’

Met de ervaringen uit het eerste traject past Van Wijnen het proces op enkele punten aan. Bewoners verhuizen nu standaard naar een wisselwoning, zeker ook omdat de hogere energiereductie een andere manier van isoleren vraagt. De Vries: “We vervangen in de tweede fase de gehele cv-installatie en plaatsen PV-panelen.”

De communicatie is aangescherpt. Oosting: “De hele wijk is voor één bewonersavond uitgenodigd. Dat kon omdat ze al via via op de hoogte waren. In de modelwoning konden we daarna veel vragen direct afhandelen. En we zijn opnieuw langs de huizen gegaan. We kwamen ditmaal veel sneller aan die 70%.” Ondanks de scepsis over het proces zelf? “Ja, want we legden uit dat en hoe we het beter zouden aanpakken; daarmee namen we de onrust weg.” De Vries: “In de eerste fase legden we te veel de nadruk op het eindproduct en niet op het proces zelf. Aan de hand van de resultaten konden we de huurverhoging beter verklaren.” Hoe hoog de energiewinst in totaal uitpakt hebben de bewoners voor een deel zelf in de hand. Er is meer comfort, en dus hebben mensen de neiging langer onder de douche te staan. Oosting probeert daar met de bewoners over te praten. “Je kunt ze niet dwingen om een deel van de verhuisvergoeding te besteden aan een energiezuinige wasmachine. Ik probeer ze dus te laten inzien dat het evenzo in kleine dingen ligt, zoals ledverlichting in plaats van gewone lampen.”

Tips voor andere bouwers

Schakel snel en transparantals je verkeerde inschattingen hebt gemaakt.

Maak werk van de oplevering van de woning: lever goed af en licht bewoners goed in over de gebruiksaanwijzing van hun huis.

Communiceer in cirkels: eerst intern, dan de bewoners en daarna de buitenwereld.

Lees ook de andere ervaringen

Kim de Lugt

Woningcorporatie Elan Wonen

Arjen Oosting en Rick de Vries

Van Wijnen

Barry Pieters

Bewoner